Fraze sacadate şi tăioase ; metafore pline de plasticitate, cuvinte pretenţioase, judecăţi brutale. O alternanţă a propoziţiilor scurte, categorice, cu fraze lungi, întortocheate. Un elitism căutat, dispreţuitor faţă de vulg, capabil să mascheze şi subtilele, dar supărătoarele greşeli de limbă română. Ele trec însă nesesizate în enormitatea afirmaţiilor care nu suportă contrazicere.
Fundal: pe aceeaşi pagină internet a Gazetei Sporturilor, trei cadre sugestive: 1) MM Stoica, devenit jurnalist şi deci scriitor (mai ales adoptînd poziţia clasică a intelectualului român gînditor à la Patapievici) scrie patetic şi lacrimogen despre Maestrul dispărut. 2) Alte două somităţi ale culturii româneşti actuale, Piţurcă şi Iancu, dialoghează în termeni de « homosexuali », « garoi », « cioroi ». Timid, mai jos, un maghiar de la CNCD, semnalează aceste « derapaje ». 3) Gigi Becali, nesfîrşitul român, afirmă cu mîndrie rănită, că nimeni nu ar fi putut să cumpere campionate cum ar fi putut să cumpere el, dacă, nu-i aşa, campionatul ar fi fost pe bani.
Aceasta este fundalul cultural al fotbalului românesc pe care sînt înfieraţi încă o dată alogenii de la CFR Cluj de către comentatorul anului 2008, Radu Naum. Tema nu e nouă, şi nici abordarea. Nu e pentru prima dată cînd aflăm despre scandalul naţional pe care-l provoacă mercenarii străini de la Cluj. Desigur, nimeni nu a reuşit să spună, aproape patapievician, o frază lipsită de orice sens şi de orice logică în limba română de genul : « anunţînd apocaliptica hegemonie - cuvîntul care prăbuşeşte de cîte ori evadează din oniric ca să bîntuie infecţios printre jambiere ». După cum puţine sînt textele din cultura română actuală care ne-au pus mai mult pe gînduri şi ne-au făcut să visăm mai mult decît aceasta : « Ideea…cu infuzia de români o fi fost aceea de a lega o vrajă care interzice plictiseala şi dorul de ocean ». Delirul lingvistic şi lipsa de noimă îşi găsesc măsura doar în excesul intoleranţei şi în nesfîrşitul dispreţului.
Dar să nu acordăm mai multă atenţie decît merită mediocrităţii premiate. De aceea, voi remarca scurt următoarele :
1. Infecţia jurnalistică se întinde pe un spectru care etalează à la une deopotrivă dejecţiile conducătorilor de cluburi, entuziasmul cu care îşi declară imoralitatea, totala lipsă de deontologie profesională şi comentariul patriotard al jurnaliştilor.
2. Sînt un admirator al proiectului CFR de la revenirea lor în prima ligă şi pînă azi, indiferent de numărul alogenilor aduşi la club.
3. Am văzut, aşa cum am spus şi în alte texte, în venirea străinilor la Cluj (jucători de fotbal, studenti, profesori, oameni de afaceri) şansa scoaterii din îmbîcseală a unui oraş stătut şi obosit de xenofobia de circ a lui Funar.
4. Dacă « club cu români » înseamnă Iancu, Piţurcă, Becali, MM Stoica, atunci oricare dintre suporterii ceferişti, români, unguri, nemţi, ţigani – aşa cum se regăsesc ei cu miile la fiecare meci al CFR-ului, unii alături de alţii, cu prieteni, prietene, soţii şi copii, cîntînd şi purtîndu-se civilizat, simţindu-se mîndri împreună că sînt ardeleni – oricare deci dintre aceşti suporteri va prefera un « club fără români », după incredibil de nefericita expresie a lui Radu Naum.
5. Dacă « cluburi cu români » înseamnă cluburi care « pot provoca leşinuri şi bătăi monstruoase, sigle duse la altar şi deziceri în piaţa publică », după o altă afirmaţie monstruoasă şi iresponsabilă a aceluiaşi ziarist, atunci orice suporter ceferist va prefera « un club fără români ».
6. Iar dacă, în sfîrşit, pentru un « club cu români » este vorba de spiritul şi sănătatea celor nenăscuţi (înfricoşatoare referinţă cu conotaţii rasiale), atunci orice suporter ceferist va prefera nu numai o echipă fără jucători români, ci şi cu antrenor străin, cu patron străin, cu tot stafful străin. Din toate cele spuse de Radu Naum şi arătate cu neruşinare, zi de zi, de Gazeta Sporturilor, nu e nimic în fotbalul românesc de astăzi care să stîrnească cel mai mic fior al mîndriei naţionale. De care sportul de club nu are oricum nevoie, dacă el poate produce chipuri zdrobite, bătăi în tribune, jandarmi înarmaţi pînă în dinţi, evaziuni fiscale şi acte de ilegalitate, înjurături şi vulgarităţi la televiziune.
În loc să se preocupe de eşecul glorios al CFR-lui, care nu e nici eşec, şi nici glorios, în loc să-i jignească pe miile de suporteri ai acestui club (şi ai oricărui alt club, în definitiv), de la 5 la 85 de ani, unii descoperind fotbalul odată cu CFR-ul în Liga Campionilor, alţii împlinind la a treia generaţie visul bunicilor şi parinţilor lor, considerînd că toţi aceştia şi alţii ca ei nu sînt capabili să se bucure sau să sufere pentru clubul lor altfel decît spărgind capul celui de alături, care e rapidist, uist, român, ungur, ţigan – în loc deci să se preocupe de toate acestea, un jurnalist precum Radu Naum ar face bine, pentru el, pentru ziarul său şi pentru cititorii care-l urmăresc, să se preocupe de eşecul glorios al presei sportive. Şi să se întrebe de ce în goana pentru rating, pentru tiraj, se poate sacrifica absolut orice, chiar şi demnitatea umană, ultima redută în faţa umilinţei totale la care un sistem necruţător îl supune fără scrupule chiar şi pe un jurnalist premiat.
Radu Naum, un jurnalist cu potențial, a renunțat la propria demnitate în momentul renunțării la proiectul Tour de France. Ceea ce făcea acolo cu Radu Banciu era admirabil, era puțin mai mult decât presa din România...însă a preferat o altfel de asigurare...materială.
RăspundețiȘtergere@ Rares. E o impresie falsa asta, ca cei doi Radu faceau acolo altceva. Cei doi compuneau la nesfarsit dialoguri tip "cum ar fi daca" cu un singur subiect - cine, cum, cu ce s-a mai dopat. Adica scandal. Asa ca nu-i nicio schimbare: s-a bagat in fotbalul de la noi unde scandalul e mai viu, mai contondent. Mirarea e in sens invers: cum de-au fost cei doi la Eurosport? Si mai ales de ce la ciclism? Nivelul blogului acesta nu-mi ingaduie sa exprim propriile supozitii.
RăspundețiȘtergereSi eu admir proiectul CFR Cluj... Admir si faptul ca exista (in sfarsit!) un proiect in fotbalul romanesc. Daca pun atata suflet si pasiune in ascensiunea Otelului (am mai vazut sezoane bune fara sa ma inflacarez asa) e pentru ca eu cred ca avem finalmente un proiect si la Galati. Admir si faptul ca sit-ul CFR-ului exista o "filosofie" a clubului care mie nu-mi pare vorba goala. Am fost pe stadion la meciul cu CFR-ul. Am vazut o galerie clujeana frumoasa care n-a injurat o data, care si-a incurajat echipa, care a scandat numele galateanului Bute si care a participat la valurile din tribune cand scorul era 1-0 pentru Otelul. Urmaresc cu interes in continuare!
RăspundețiȘtergereBine punctat,pacat doar de timpul petrecut pentru replica.Pe cei ca Naum nu ii intereseaza mesajele fanilor,nu intervin ,nu argumenteaza ei arunca doar otrava.Otrava citita de mii si mii de suporteri si din pacate fiecare interpreteaza altfel ,dupa bunul plac,ca nu e asa ? E democratie monser...
RăspundețiȘtergereDar pericolul e altul,scarba celor din Ardeal creste fata de tot ceea ce inseamna Bucuresti,Guvern,Presa iar de aici pana la separatism e doar un singur pas iar in conditiile economice actuale acest pas e foarte posibil
eu aș avea două întrebări:
RăspundețiȘtergere1. cunoașteți în România vreun jurnalist sportiv profesionist?
demn, moral, preocupat de actul sportiv și nu de scandal, și care să informeze corect?
2. dacă răspunsul la 1 e negativ, atunci care credeți că e șansa să existe așa ceva?
probabil că întregul background cultural este impropriu afirmării jurnaliștilor profesioniști.
@ Doru Casian
eu nu știu prea multe despre Oțelul, dar, din câte îmi dau seama, se distinge de restul ligii prin bun simț managerial.
poate că e vorba de un proiect de anvergură, nu te pot contrazice, însă percepția mea este că, înainte de orice, succesul Oțelului se bazează pe detașarea de practicile manageriale mioritice (precum schimbarea negândită a antrenorilor, criticarea sau chiar bălăcărirea în public a jucătorilor, războiul cu suporterii nemulțumiți și încurajarea celor violenți ș.a.m.d.).
din aceste motive sper din toată inima ca, dacă titlul nu va veni din nou la Cluj, atunci să ajungă în Galați.
@ De-a dura lex...
RăspundețiȘtergere1. "Castaian" - astept mielul a la Cluj... de altfel, e un nume ardelenesc, vine de la "castau", regionalism din zona Orastiei... :)
2. Detasarea de practicile manageriale mioritice nu e in sine un proiect?
3. Sa dea Dumnezeu(l) fotbalului.... :)
E adevarat ca avem un Casian la Galati... Al Dunarii de Jos... :))
RăspundețiȘtergere@ Doru Castaian
RăspundețiȘtergeremii de scuze!
ochelarii sunt de vină, nu io, că stăteau degeaba pe masă :)
detașarea aceea este un proiect dacă e planificată, dacă există măcar un obiectiv referitor la așa ceva.
poate că Stan & co o fac spontan, fără a o avea ca obiectiv :)
Acest text ar trebui promovat pe toate site-urile de stiri sa se vada diferenta dintre noi suporterii/admiratorii cfr-ului si restul magarilor din presa din romania!
RăspundețiȘtergereBravo ma bucur ca mai sunt oameni care reactioneaza la mizeria din presa si mai pot inca sa fac replici care sa iti faca placere sa le citesti.
Diferenta dintre voi si restul magarilor....???? :))))
RăspundețiȘtergereGenial...
CFR are multe bube. Erau timpuri cand suferea de urticarie. Ca nu va scarpinati voi, ardelenii, e pentru ca sunteti obisnuiti sa inchideti ochii. Voua totul va e exterior, desi Romania e condusa ardeleneste de la Bucuresti. Foarte usor va adaptati in lumea regatenilor, ca sa nu veniti de-acasa cu ceva apucaturi similare.
RăspundețiȘtergereSigur, decat un proiect CFR, care a preluat din metodele cluburilor departamentale, sunt de acord ca e preferabil un club cu totul si cu totul strain. Dar atunci si orasul Cluj ar trebui retrocedat celor care l-au construit.
E de notorietate superioritatea cu care Dl. Doctor nu comenta arbitrajele in momentul in care ii erau favorbaile, dar uita de acest principiu cand acestea ii scapsera de sub control. Curat moralitate ardeleneasca, monser!
Ma deranjeaza plasarea problemelor in Bucuresti, desi nu sunt bucurestean. Problemele sunt aceleasi peste tot, sau ati uitat ca un cameraman a fosta proape ucis la Cluj, nu la Bucuresti?
@ 50%ardelean+50%regatean
RăspundețiȘtergerece nu înțelegi tu, la fel ca mult prea mulți alții:
București nu este doar un oraș cu o cultură diferită, contrapusă uneori celei ale Clujului.
ci este locul în care se efectuează administrarea unui sistem super-centralizat.
și de aceea, logic, (mai) toate problemele vin de la București.
nu vin din Vechiul Regat, nu vin din „orașul cu mitici” ș.a.m.d., ci vin din spațiul geografic în care este amplasată administrația statului.
nu-ți place de Boc, ca prim-ministru?
ar trebui să înțelegi că nu-ți plac, de fapt, actele premierului, nu ale cetățeanului Boc din Cluj.
ceea ce te deranjează este situat în București, în Palatul Victoria, nu în Cluj sau aiurea.
nu-ți plăceau echipele departamentale?
aceeași poveste: ele nu erau Steaua și Dinamo ale urbei București, ci Steaua și Dinamo ale României, amplasate, firește, în capitala acestei țări.
iar criminalul care l-a lovit pe cameraman n-a făcut decât să-și însușească un model comportamental din capitala țării.
nu un comportament de regățean, nu unul de „mitic”, ci unul practicat în orașul cu puterea, „cu cuțitul și furculița”, în orașul care „dă tonul”.
da, toate problemele vin de la București.
nu din Vechiul Regat, nu din urbea aceea din sud, ci din locul în care este amplasată conducerea statului.
nu este deloc o chestiune culturală, ci una strict administrativă.
@de-a dura lex...
RăspundețiȘtergereRaspunsul dumneavoastra intareste nemaipomenit de bine ceea ce voiam sa transmit. Multumesc!