30 mai 2019

O putere fără legitimitate: ce s-a schimbat și ce nu după 26 și 27 mai?



PSD funcționează deopotrivă ca o rețea și ca o piramidă. Dispariția unui nod de putere din rețea nu conduce la diminuarea ei, ci la redistribuirea puterii în rețea. Este structura organizațională cu cea mai mare capacitate de regenerare în societatea românească. Numărul celor plecați sau înlocuiți, într-o organizație cu zeci de mii de membri (șefi peste șefi peste șefi), e mai mic decât numărul degetelor de la o mână. În același timp, așa cum s-a văzut în cazul voturilor în favoarea UMDR în cvasi-totalitatea localităților controlate de PSD, ordinul venit de sus se transmite instantaneu și este executat fără crâcnire până la ultimul element din ierarhia puterii.

Prin urmare, nici inteligența și nici direcția acțiunii politice nu s-au schimbat fundamental. „Programul de guvernare” continuă să fie minciuna ideologică absolută, din discursul căreia au fost temperate momentan câteva accente: suveranismul, xenofobia, atacurile împotriva justiției. Dar acestea sunt doar accente de discurs, nu și modificări de acțiune: toate deciziile, toate ordonanțele și legile își fac în continuare efectul. Intervențiile de o rară agresivitate ale miniștrilor de Interne și Externe, țâfna în sfârșit eliberată a prim-ministrului și mai ales turul de forță din Parlament dau măsura unei continuități oarbe, surde, neclintite în privința sensului și conținutului acțiunii PSD.

Dar s-a schimbat ceva fundamental: dacă această acțiune este încă legală (pentru că are loc în spațiul unui joc definit ca fiind legal de chiar PSD și instituțiile subordonate politic), ea a încetat să mai fie legitimă. Puterea votului din 26 mai a reușit să separe categoric ceea ce puterea PSD încerca să țină lipit cu forța, ba chiar să confunde în mintea oamenilor de rând: legitimitatea și legalitatea („pentru că poporul ne-a votat, e legal să facem orice”). Abuzând de legitimitatea obținută la alegerile din 2016, PSD a modificat profund cadrul legal al puterii invocând de fiecare dată această legitimitate.

Scrutinul de duminică a demonstrat că PSD a deturnat legitimitatea populară pentru a o transforma într-o putere discreționară a unei organizații de partid și a unui grup de interese. Iar electoratul și-a luat legitimitatea înapoi, și-a revendicat propria putere, ceea ce deschide acum conflictul între popor și putere și pune într-o lumină și mai evidentă violența cu care PSD a atacat și continuă să atace toată arhitectura instituțională și legală a statului român.

E aproape liniștitor că PSD nu a fost capabil să reziste mai mult de o zi în minciuna schimbării; asta ne-a vindecat foarte repede de iluzii și ne-a trezit din euforie. De acum știm cu certitudine că PSD nici nu a guvernat și nici nu guvernează pentru popor, ci pentru clica de la conducerea partidului, că nu mai exprimă interesele populare, ci acționează împotriva lor. O putere fără legitimitate fie devine tiranie, fie sfârșește prin a se prăbuși zgomotos, atrăgând în această prăbușire tot ce a existat în jurul ei.

Refuzând să înțeleagă mesajul urnelor din 26 mai, PSD se pregătește pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de înstăpânire agonizantă asupra României. Rămas doar cu sprijinul instituțiilor de dominație și control, partidul nu are la dispoziție, pentru cel puțin un an de zile, până la alegerile locale, niciun mijloc de a recâștiga legitimitatea acțiunii sale; dimpotrivă, aceasta nu va înceta să se erodeze sub efectul ostilității profunde pe care a stârnit-o în societate, accentuată de noua batjocorire a diasporei, sub efectul protestelor care se vor înteți, al măsurilor haotice și lipsite de inteligență și mai ales sub amenințarea unei pierderi tot mai importante de adeziune din partea celor pe care, mituindu-i, de fapt i-a mințit și i-a furat.

Dar, cine știe, poate că așa arată moartea de bătrânețe în politică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu