15 martie 2020

E-viral


Introducere

Dacă nu prin gravitate, atunci măcar prin întindere, pandemia actuală este cel mai important eveniment de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace și primul mare eveniment fondator, sau dez-fondator (încă nu putem ști), al secolului al XXI-lea. După optzeci de ani, în mai puțin de trei luni se întâmplă ca majoritatea oamenilor trăind pe această planetă nu doar să fi auzit, dar să fi și suportat o parte din consecințele acestei pandemii. Nu știm încă, azi, 15 martie 2020, dacă ne aflăm la începutul pandemiei, la mijlocul ei sau spre sfârșitul ei. Putem anticipa unele efecte ale epocii de după, dar încă nu putem ști cum vor arăta vremurile de după. Vor însemna ele o schimbare de lume, adică de sens? Ne va fi atenționat virusul îndeajuns astfel încât după el să schimbăm ceva în bine față de ce a fost înainte de el? Sau, fericiți că am scăpat de el, ne vom întoarce indiferenți la toate condițiile care l-au făcut posibil?


Acestui eveniment va trebui să-i găsim un sens, dacă va putea să ne livreze unul. Probabil însă că nu va exista un singur sens, iar dacă el totuși va exista, se prea poate să fie unul care să ajungă la noi doar deformat politic, financiar sau mediatic. Între timp însă, el trebuie să ne dea de gândit: asupra vitezei cu care pare să se prăbușească o lume; asupra fascinației noastre pentru tot ce e viral; asupra simbolisticii purității (curățeniei) individuale, comunitare sau naționale; asupra noii suveranități globale a coroanei virale; asupra fantasmei zidurilor pe care nu încetăm, de fapt, să le ridicăm între noi; asupra medievalismului soluțiilor noastre la pandemii (cartografie și izolare); asupra construcției europene și a reîntoarcerii naționalului; asupra recursului la starea de urgență; asupra rolului statului în asigurarea serviciilor care asigură supraviețuirea, drepturile și demnitatea oamenilor. Dar și asupra nesfârșitelor manipulări și oportunități speculative pe care le va oferi pandemia în lunile ce vin. În sfârșit, dar deloc în ultimul rând, despre cum puterea virusului va redesena virusul puterii.

Photo: (c) Jon Han. 

Un comentariu:

  1. Imi e teama ca este doar inceputul, ca sistemul nostru medical va pica, ca vor incepe decesele din cauza bacteriilor de pe aparaele de ventilat si autoritatile vor spune ca au survenit din cauza COVID-19.

    RăspundețiȘtergere