18 decembrie 2018

Extemporal la politichie


Dacă ați vrut vreodată să cunoașteți un chip al falimentului învățământului românesc și nu ați reușit încă să îl identificați, să știți că acum el poartă un nume: Liviu Marian Pop. Tânăr și neliniștit, ambițios politic mult dincolo de capacitățile sale intelectuale foarte modeste, cu carențe grave de cultură generală și mai ales incapabil să scrie o frază corectă în limba română, acest produs fenomenal al școlii românești perseverează, fără ezitare, plin de certitudini, într-un domeniu pe care nu doar că nu-l stăpânește deloc, dar pe care îl și pune în pericol cu suflul lui fierbinte de politruc ambițios și incult, cel al învățământului.

Aflăm cu nesfârșită uimire că domnul Pop, neobosit cum îl știm, după ce a fost debarcat din fruntea ministerului, nu are de gând să renunțe la ruina școlii, dimpotrivă. Perseverența sa catastrofală a produs struțocămila numită Professorium, „primul proiect al Fundației LMP”. Iar atunci când perseverența este mult mai întinsă decât stăpânirea limbii române, rezultă un text precum cel de mai jos, în care numărul greșelilor (sau erorilor? Că nu mai știm) de punctuație, ortografie și exprimare este direct proporțional cu ambițiile lui LMP. E aproape cu neputință să le numeri pe toate, într-atât de mare e dezastrul lingvistic. Şi atunci întrebarea de bun-simț pe care trebuie să ne-o punem din nou, mereu și mereu: cum poate să educe cineva needucat? Cum poate să contribuie la însănătoșirea învățământului românesc cineva „bolnav” de incultură și ignorant în ce privește educația și mizele ei în Europa? De ce se ambiționează astfel de analfabeți să pună pe butuci școala românească? Chiar nu poate să-i convingă cineva că nu are nimeni nevoie de ei, că pot fi mult mai utili societății doar nefăcând nimic?

Într-un gest de protest public și de minimă reașezare a calităților și competențelor în ordinea lor firească, îi invit pe toți colegii profesori, studenți sau simpli cititori să citească textul de mai jos, să identifice toate greșelile de topică, de ortografie, de punctuație, de exprimare, și să-i dea o notă închipuitului profesor și închipuitului fost și probabil viitor ministru al Educației, Liviu Marian Pop, fie sub formă de comentarii aici, fie transmițându-i direct profesorului, senatorului, fostului și viitorului ministru al Educației notele și comentariile dumneavoastră. 

Desigur, toți cititorii sunt liberi să comenteze, în limitele decenței, lucrarea de control a domnului Poși să facă sugestii care să-i permită să depășească acest moment greu al probabilei corigențe care îl așteaptă în urma acestui extemporal.


Imagine-copie după textul original (disponibil aici):




Textul original reluat în versiune editabilă:

Professorium este primul mare proiect al Fundatiei Liviu Marian Pop adresat cadrelor didactice ,personalului didactic auxiliar, nedidactic din invatamantul preuniversitar, de unde provin si eu, care se confrunta, din pacate cu numeroase probleme și nu în ultimul rând elevilor si părinților acestora.
În ultimele 6 luni am primit in jur de 30 000 de mailuri cu întrebări pe diverse teme privind legislatia din domeniul educației, ceea ce m-a făcut să-mi dau seama de existența lacunelor în informare din sistemul de învățământ.

In primul volum al acestei brosuri, Professorium, am sintetizat intrebarile primite pe mail si raspunsurile aferente, cu intenția ca și cei care nu mi adresează direct să aiba acces la informațiile de care au nevoie.
Brosura se poate descarca de pe site-ul meu liviumarianpop.ro, iar intrebarile si raspunsurile zilnice se pot vedea pe blogul: liviumarianpop.blogspot.ro.
In speranta ca va vor fi de ajutor, va multumesc inca odata pentru increderea ce mi-ati acordat-o si va stau in continuare la dispozitie pe emailliviumarianpop@gmail.com pentru intermedierea solutionarii oricarei situatii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu