22 august 2018

Contractul imoral




Pudoarea prefăcută a majorităţii semenilor noştri nu trebuie să ne deturneze atenţia de la o stare de fapt dezarmantă a societăţii româneşti de azi: această societate este una profund imorală. Lipsa oricăror repere de natură morală a făcut ca azi să avem în fruntea statului nu doar oameni incompetenţi ci şi, mai ales, oameni străini oricăror valori morale: hoţi, mincinoşi, plagiatori, evazionişti, traficanţi, oameni care înainte chiar de a încălca o lege au încălcat toate principiile convieţuirii sociale. După ce au făcut-o, în loc să fie sancţionaţi şi ostracizaţi de societate, au fost promovaţi şi transformaţi în modele de urmat.

Primarul ales din puşcărie, plagiatorul promovat în instanţele ştiinţifice, hoţul devenit stăpân peste finanţele ţării, preotul pedofil cântând pe bani mulţi dorurile românilor, condamnatul penal visând să devină preşedinte – cu toţii sunt produsele unei societăţi eşuate din punctul de vedere al unor valori împărtăşite. Inteligenţa individuală şi socială a fost pervertită la maximum pentru a descoperi toate tertipurile prin care poate fi păcălită legea, în România şi în Europa. O vorbă din Balcani spune: „legea e ca o poartă în mijlocul unui câmp: numai boii trec prin ea”. Aceasta este ideea pe care omul de rând o are despre lege?

Oamenii cinstiţi şi faliţi nu au nicio şansă în faţa şmecherilor cu bani şi maşini scumpe promovaţi în medii lipsite ele însele de orice decenţă. Se vând hoţii? Promovăm hoţi. Se cer prostituate? Promovăm prostituate. Se cer mincinoşi şi plagiatori în politică? Avem din belşug. Nici un muşchi nu se mişcă pe obrazul românului de rând, resemnat în faţa asaltului imoralităţii din jurul lui. Nici o ipocrizie nu e prea scandaloasă pentru a nu fi convertită în sfinţenie şi propagandă: hoţul suprem este blagoslovit de biserică, hoţul inteligent este pus şef informal peste finanţele ţării, Don Juan cu cinci neveste face apologia familiei tradiţionale.

Simulăm tot: pioşenie, cinste, mândrie, performanţă, competenţă, curaj, dialog, tot ce ţine o societate împreună este pură simulare şi prefăcătorie. Nu a rămas nimic autentic, în trăiri, în experienţe, în discursuri, în acţiuni, care să nu fi fost pervertit şi preluat în dramolete ieftine care se vând în exces la televiziunile publice cu vocaţie pornografică. După patru ani în Africa şi doi ani în Occident, pot să spun că nu mi-a fost dat nicăieri să întâlnesc atât de grave dereglări ale bunului simţ, ale respectului pentru celălalt şi ale responsabilităţii publice cum pot întâlni în societatea românească de azi.

Din punct de vedere politic, ce este de făcut? Putem continua, asemeni PSD, să exploatăm această imoralitate promovând-o în continuare prin demni reprezentanţi ai ticaloşiei, aşa cum se întâmplă acum şi cum se întâmplă de treizecei de ani. Sau se poate începe urcarea Golgotei, cu un efort uriaş şi deopotrivă chirurgical, răbdător, de ieşire din deruta morală în care această societate a căzut, cu riscul de a pierde voturi atunci când se va susţine că nu suntem toţi hoţi şi că nu trebuie să ne resemnăm cu toţii cu starea de furt şi minciună generalizată.

Altfel spus: nu avem nicio şansă ca hoţi şi prostituaţi în lumea pe care o visăm, chiar dacă pentru moment asta aduce un profit. Pe termen lung, pentru noi şi mai ales pentru copiii noştri, singura cale de reuşită este cinstea. Iar drumul cinstei este anevoios şi plin de riscuri din punct de vedere politic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu