Cititorilor care mai au răbdare să citească despre filosofie le ofer mai jos cîteva fragmente din cursul festiv pe care l-am ţinut la absolvirea generaţiei 2002 a secţiei Filosofie de la Universitatea « Babeş-Bolyai ».
Transcriu aceste fragmente într-un mod interesat : într-un moment în care a cere dreptul la filosofie pare un lux insuportabil pentru o societate lihnită de profesionalizare, eficienţă imediată, pe care le impune şi universităţii, vreau să-i întreb pe trecătorii prin acest loc ce argumente ar putea convinge un absolvent de liceu « să dea » la filosofie. Care sînt argumentele în favoarea filosofiei şi care sînt cele în defavoarea ei ? Şi nu e vorba doar de argumente teoretice ori speculative (dragostea de înţelepciune, cunoaşterea dezinteresată, căutarea adevărului etc.), ci şi de cele practice, contextuale : ce oferă facultăţile de filosofie din România, cum ajunge un elev de liceu să întîlnească (sau nu) filosofia în studiile sale, ce alt fel de întîlnire (personală sau literară) poate convinge un tînăr să reziste seducţiei specializărilor la modă şi să se dedea risipei filosofice ? Dar şi invers : chiar dacă întîlnirea lui cu filosofia a fost una fericită, care sînt motivele pentru care nu va opta totuşi pentru studii în filosofie, păstrînd-o astfel pe aceasta ca o pasiune de tinereţe, ca pe un hobby sau ca pe un refugiu, în timp, din calea presiunilor mercantiliste ale vieţii de zi cu zi ?
Daca tineti minte, la absolvirea clasei noastre, una dintre afirmatiile mele era cum ca filosofia este o forma de educare, iar nu un domeniu de studiu. Sincer sa fiu, imi repugna ideea unei filosofii/filosof, care nu vede dincolo de propriile sale(sau preluate) concepte regulative ale realitatatii si pe baza lor continua insa sa explice o lume care a trecut de ele(istoric/social/economic?). natura speculativa a filosofiei este unul dintre argumentele impotriva ei. insa ceea ce trebuie sa reziste este o gandire care apeleaza la filosofie, ca model, resursa, rezistenta, alternativa, mai repede decat o filosofie ca model continuu de explicare. de aceea, un elev de liceu nu o poate intalni in afara propriei sale vieti, ca pe un obiect, fata de care, nu va avea niciun interes. Ea trebuie tactic (miscare in interiorul vizual al inamicului, dar invizibila) inserata, selectata si prezentata ca o constanta, iar nu ca o exceptie. intr-un fel, cum Moise a scos apa din stanca, la fel si filosofia, Potentialul miraculos este, cred, cam acelasi.
RăspundețiȘtergereLa un moment dat, prof. Frunza a intrebat ce am pune intr-un manual de filosofie. Majoritatea, a sarit imediat cu greii filosofiei si cu temele care desi sunt importante, erau irelevante in acel moment (virtute, critica ratiunii, libertate, drept - toate acestea sunt idei frumoase si puternice, dar slab inteligibile pentru cineva de liceu). Eu am propus sa plecam de la o anecdota. Un sofist, intrebat de un parinte cat l-ar costa sa-i dea copilul sub ucenicie pentru a invata filosofia, auzind suma ii spune acestuia: cu banii acestia mi-as putea cumpara un magar! Nu-mi plati, si vei avea acasa doi magari, raspunde sofistul.Filosofia da impresia unui elitism care nu e de admirat, ci e snob.
cred, de altfel, ca filosofia ar trebui sa-si extinda definitia si sa se explice pe sine ca o formula critica necesara din p.d.v. social, capabila sa-si utilizeze trecutul in favoarea prezentului imediat si al viitorului, adica sa se impace cu propriul ei timp.
raul
p.s : visez la filosofie ca forma subversiva de critica, de deturnare, un fel de filo-activism si tactical thinking.
RăspundețiȘtergerer.
marii filozofi au fost "buni" in masura in care s-au implicat in societate pentru a o modela ;
RăspundețiȘtergerealtfel , cum scrie mai sus , vedeti cati magari ne conduc , sfatuiti de tot felul de catari impotenti ( scuzati exprimarea tautologica...) .
... sau cum spunea labis "stai sus si lupta nicolae" .
la asta consider eu ca-i buna filozofia !!!!!!
( epigonul albastru)
La fel de bine as putea intreba: la ce e buna muzica? Cuma ar fi o lume fara muzica? Jalnica, in mod categoric!!!! Si la fel este si o lume fara filosofie! Din nefericire se pierde filosofia in aceasta lume pragmatizata pana la culme. credem ca numai valorile materiale sunt valori. Extrem de fals! e ca si cum am manca doar ca sa ne alimentam cu resurse si am uita bucuria savurarii mancarii. Dar daca in cazul muzicii nu se pune problema asa (muzica are o puternica latura comerciala) filosofia este vitregita deoarece efectul lipsei ei apare doar tarziu si acesta este: o societate mercantila, fara bucurii profunde si fara repere; o societate monotona in alb-negru, lipsita de farmecul curcubeului. Caci asta ofera filosofia: sens, farmec, adancime sufleteasca, viata plina de nuante. Si nu numai. Doar gandirile filosofice pot oferi lumii perspective, pot sesiza drumurile gresite si sa-i alerteze pe ceilalti.
RăspundețiȘtergeredaca societatea renunta la filosofie, atunci iubirea de intelepciune (adevaratul sens al filosofiei) se va pierde si va fi inlocuita de filosofia celor care conduc lumea: a marilor patroni, a clasei politice (care, din nefericire ne cam ingretoseaza) si care ne vor manevra cum vor ei.
la ce e buna filosofia... vad ca subiectul nu mai e de actualitate, au trecut mai bine de 2 ani si nu a mai postta nimeni, nimic.
RăspundețiȘtergere1. filosfoia e buna ca sa nu te sinucizi, atunci cand descoperi ca acel sens ultim nu exista
2. filosofia e buna pentru recursul la, atunci cand nu mai poti
3. filosofia... ce e filosofia? nici pana acum nu am aflat...