7 ianuarie 2010

Electrozii siderurgici

De ani de zile, vocile ne sint gituite de neputinta si inutilitatea oricarei rezistente si a oricarui protest. Zi de zi, presa romaneasca, o expresie fidela a masivei mediocritati in care ne complacem, ne trimite semnale ale incompetentei, ale coruptiei, ale sfidarii la adresa inteligentei, atita cita mai e, ici si colo. Honorius? Desigur, un model, dupa zisele lui Boc. Se putea si mai rau? Desigur, Bahmuteanca, dupa zisele sotului care o bate. Comisia juridica din parlament, aceea care decide despre buna intemeiere a unui proiect de lege, are printre membrii sai tot felul de creaturi umane, precum un anume Mario Oprea, cu studii abandonate de Spiru Haret si specialist (vorba vine) in electrozii siderurgici. Pentru ce mimam statul de drept si cheltuim din buget cu functionarea unor facultati de drept care sa formeze juristi? Pentru ce inventam proiecte de cercetare despre culturile juridice daca ceea ce e drept in Romania depinde de "parerea mea" a unui specialist in electrozi siderurgici? De ce, ca responsabil de proiect de cercetare interdisciplinar in chestiuni ce tin de ordinea juridica postcomunista, ma lupt cu birocratia academica si de ce decanii facultatilor de drept isi dau sufletul sa creeze aparenta unei educatii juridice decente cita vreme electrozii siderurgici fac legea?
Birocratia, sutele de mesaje si documente si anexe si formulare si nenumaratii intermediari incompetenti, dar  bine platiti, au distrus pentru multa vreme posibilitatea unei cercetari  serioase asupra fenomenelor politice, juridice, sociale in societatea postcomunista. Cercetarea romaneasca e un simulacru creat de persoane reale in jurul unor finantari si rezultate fictive.  Cine si ce e real din tot acest joc de aparente? Poate Honorius. Noi toti ceilalti ne spectralizam prin chiar neputinta de a protesta, sfisiati intre ratele lunare ce trebuie achitate pentru a nu fi aruncati in strada si clasamentul Sanghai, cu ale sale publicatii ISI citate si niciodata, sau degeaba, citite.

3 comentarii:

  1. In urma cu cateva zile - sau cel putin in prima zi - postul facea referire la un grant de cercetare, ceva legat de oarece istoriografie... am revenit pt. ca am vrut sa revad acele consideratii... Ciudat cum au disparut acele referinte fara vreo explicatie! Fantomaticii cercetatori chiar existau? Si si-au pus in miscare proptelele de prin Cluj?

    RăspundețiȘtergere
  2. Referinta la acel proiect a disparut, intr-adevar, dar nu din motive de proptele si nici de fantome, ci pentru ca am comis eu o eroare facind referire la un proiect real si serios, care se confrunta si el cu aceleasi dificultati in relatia cu autoritatile stiintifice. Le-am multumit colegilor care mi-au semnalat eroarea si din respect pentru ei am sters referinta la proiectul lor. Aceasta nu inseamna insa ca nu sint, printre sutele de proiecte aprobate, multe altele la fel de fantomatice, dupa chipul si asemanarea cercetarii romanesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Diferenta dintre fantomatic la real, s-ar putea trece cu vederea... Dar cum un proiect, despre al carui continut totusi v-ati pronuntat ca si cum l-ati fi cunoscut, a devenit si serios, ma face sa ma intreb ce anume ar mai putea fi eronat din ceea ce postati. Imi pare rau ca v-am citit, deoarece cred ca ar fi trebuit sa va cereti scuze si celor multi, putini care v-au citit si apreciat. Altfel ceea ce scrieti ar putea sa fie citit cum spuneati chiar dvs. tot degeaba. Cu sincere regrete!

    RăspundețiȘtergere