Clujean ajuns ambasador în 8 ţări pe "Continentul negru": "Africa te solicită senzorial până la epuizare"
Un clujean a ajuns ambasador în nu mai puţin de
opt ţări din Africa şi povesteşte în exclusivitate pentru ziuadecj.ro ce
l-a frapat trăind pe Continentul Negru şi ce îi lipseşte cel mai mult
de acasă. Ciprian Mihali spune şi care sunt cele mai bune mărci ale
României în Africa: Hagi, Ilie Năstase şi Nadia Comăneci, dar şi că
România are o imagine „gratifiantă" în regiune, datorită miilor de
absolvenţi africani ai universităţilor din România, inclusiv ale celor
din Cluj. În plus, spune el, infrastructura României şi cea a Africii
sunt "comparabile".
Profesor de filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai", Ciprian Mihali a ajuns ambasador al României în Senegal, ambasadă care acoperă şi relaţia cu Republica Mali, Republica Guineea, Statul Burkina Faso, Republica Gambia, Republica Guinnea-Bissau, Republica Coasta de Fildeş şi Republica Capului Verde. Decretul de acreditare a acestuia ca ambasador în Senegal a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în ianuarie anul trecut, iar cel de numire în Guineea - în septembrie. La începutul acestui an au fost semnate şi decretele de numire a sa ca ambasador în Burkina Faso, Mali, Capul Verde şi Coasta de Fildeş.
Câteva idei pe scurt, din interviu:
- M-a frapat raportul uneori insuportabil de relaxat cu timpul. Ca europeni disciplinaţi ce suntem, am putea acuza o anumită lipsă de punctualitate. Dar cred că este un fapt cultural mai profund, ce ţine de raportul omului cu istoria, dar şi cu timpul prezent, cu scadenţele, cu proiectele. Mă uimeşte neîncetat felul în care oamenii interiorizează şi aşează în cuvinte această relaţie destinsă cu timpul.
- Rămân în continuare fascinat, pe de o parte, de toleranţa cu care oamenii se raportează la diferenţele lor (musulmani şi creştini, de pildă) şi, pe de altă parte, de bucuria de a trăi împreună aceste diferenţe. Mi s-a întâmplat de multe ori să aud dintr-un capăt al străzii muezinul chemând la rugăciune şi, din celălalt, ritmurile de dans ale muzicii locale.
- Sunt frapat zi de zi de contrastele, uneori chiar violente, din lumea înconjurătoare. Contrastul dintre sărăcie şi bogăţie, dintre curăţenia interioarelor şi murdăria exterioară, dintre luxul celor cu maşini scumpe şi mulţimile de săraci de pe străzi, dintre frumuseţea nesfârşită a oceanului şi negrul pungilor de plastic ce zac pe marginea drumurilor. Africa te solicită senzorial (vizual, dar şi olfactiv, auditiv...) până la epuizare.
- Ne bucurăm, ca români, de o imagine foarte gratifiantă în aceste spaţii, suntem una din ţările importante din Europa pentru lumea vest-africană şi, spre deosebire de alte ţări europene, avem avantajul de a nu purta cu noi pasivul împovărător al unei istorii coloniale.
- Există o lume africană la vedere, accesibilă turiştilor şi fotografilor amatori, după care există, pentru cei răbdători şi pasionaţi, o mulţime de alte lumi africane, unele fascinante, altele detestabile